Är barnsligt förtjust i godsaker som tårta med grädde på.
Den här gjorde jag till en födelsedag när det skulle fyllas jämnt.
Tårtan tar lite tid men det är värt det.

Det du behöver är:

Hög tårtbotten
5 ägg (large)
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

en springform cirka 24 cm
Ugnen sätter du på 175 grader.

Jordgubbsmousse
6 gelantinblad
500 gram jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde 40% fett

Vaniljkräm
Jag fuskade här och tog snabbmarzan vaniljsås men helst ska den självklart vara hemkokt men det fungerar bra när vi vill korta ner tillverkningstiden.

Till garnering
3 dl vispgrädde 40% fett
Silverkulor

Börja med tårtbotten
smörj formen och gör den lite högre med hjälp av ett smörpapper då bottnen blir hög
Ta en stor skål och knäck ner äggen. Tillsätt socker och vispa minst 4 minuter så det blir riktigt pösigt. Blanda de torra ingredienserna innan du vänder ner dom i äggsmeten och blanda noga så du inte får klumpar i smeten. Använd gärna elvisp på lägsta hastighet. Häll smeten i formen och sätt den i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Det beror på din ugn. Kanske måste du ge den 10 minuter till. Tänk på att inte öppna ugnen innan det gått cirka 30 minuter för då kan den sjunka. Använd en provsticka för att se om den är klar. Är stickan torr då är den färdig.
Låt gärna botten stå över natten i kylen innan du skär i den då den är lättare att dela på när den satt sig. Den går utmärkt att frysa om du vill förbereda veckor innan.

Jordgubbsmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter
knäck äggen och separera gulan från vitan.
Gulorna lägger du i en skål och har i florsockret. Vispa på hög hastighet tills det blir pösigt.
Vispa grädden fluffigt men inte för hårt.
Mixa jordgubbarna till pure. Har dom varit frysta se då till att låta vattnet rinna av så du inte får för mycket vätska med. Värm cirka en dl av jorgubbsmixen och ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet innan du rör ner det i den varma jordgubbsmixen så att dom löser upp sig. Blanda med resten av jordgubbarna.
Blanda nu jordgubbsmixen, äggsmeten och grädden.
Ställ i kylskåpet så den får stelna till lite.

Gör vaniljkrämen. Den ska vara ganska tjock

Förbered nu tårtbotten.
Dela den i tre delar. Lägg botten i springformen igen. Ta jordgubbsmoussen och lägg den på botten sedan lägger du en av de två återstående delarna av tårtbotten. På den brer du ut vaniljkrämen. Lägger på den sista delen av bottnarna. Ställ i kylen ett par timmar så moussen stelnat ordentligt. Sen kan du ta bort springformen. Då har den hunnit fukta till sig också.

Till garneringen behöver du spritspåse med krusig tyll.
Vispa 3 dl grädde ganska hårt.
Bred ut grädde över och runt tårtan så det täcker överallt.
Spritsa sedan på ovansidan. Dekorera med silverkulor.

Lycka till!