I början på 80-talet lärde jag mig göra moussaka och tzatziki utav en familj där mannen kom från Mytilini i Grekland. Sen dess har jag gjort den massor av gånger. Den har också fått vara med som lunch ett antal gånger på våra kurser.

Det du behöver för 6-8 personer är:

2 kg potatis cirka

Köttfärssås

1200 gr blandfärs
2 gula lökar
3/4 dl vetemjöl (att reda med)
4-6 dl vatten
4-5 msk Tomatpure naturell
Salt
Peppar
Cayennepeppar

Ostsås
6-8 dl mjölk
2-3 msk vetemjöl
2 msk margarin
salt
vitpeppar
2 dl riven ost

Tzatziki
1 liten hink Turkisk yoghurt
1 gurka
2 vitlöksklyftor
Olivolja

Olja att fritera i.
Ugnsfast form 25×35
Sätt ugnen på 200 grader

Skala och finhacka eller riv löken. Bryn den tillsammans med färsen. Krydda efter vad du själv vill ha. Vi tycker om lite hetta i moussakan och använder kryddor därefter. Häll i vetemjölet och blanda med färsen sen häller du i vattnet lite i taget. Det ska bli en ganska tjock sås. Så tillsätter du tomatpuren. Rör så att det blandar sig ordentligt. Låt stå och puttra på svag värme en liten stund.
Skala och skiva sen potatisen. Gärna i matberedare med den grova sidan. Hetta upp oljan i en fritös eller tjockbottnad kastrull. (Tänk på att olja blir väldigt hett. Själv har jag alltid ett lock bredvid om det skulle hända något)
Fritera potatisskivorna tills de fått en fin färg men inte bruna.
Klä formen i botten vartefter potatisen blir klar. Tänk på att om den får ligga för länge så klibbar den ihop. Jag brukar ha rinnande kallt vatten så jag klarar hettan från potatisen.
När botten är klädd häller du i den färdiga köttfärssåsen. Därefter lägger du ett till lager med friterad potatis. Lägg den tätt, gärna lite omlott, både på botten och som lock på köttfärssåsen.
Smält margarin i en kastrull och ha i vetemjölet. Mjölken häller du i lite i taget medan du vispar. Salta och peppra. När såsen tjocknat lite tar du av den från spisen. Rör ner osten och slår ostsåsen över potatisen i formen.
Sätt in formen i ugnen i cirka 20 minuter eller tills den fått en fin färg.

Under tiden medan moussakan går färdig i ugnen så skalar du gurkan och river den på fina sidan av rivjärnet. Pressa sedan ur allt vatten med hjälp av en sil. Lägg yoghurten i en skål och tillsammans med den rivna och urpressade gurkan. Pressa ner vitlöken och blanda allt noga. Ringla över lite olivolja.
På bilden har jag även gjort en morottzatziki. Istället för gurka har jag en morot som jag river och blandar ner i yoghurten tillsammans med vitlöken.

Servera gärna en sallad med fetaost och oliver till.