Idag blev det en gammal klassiker hos oss. Köttfärslimpa med rödbetor.
Något jag kom på när barnen var små. Fylld köttfärslimpa gick inte hem hos oss när det var grönsaker eller ännu värre lök i. Jag finhackade då rödbetor och la som en sträng i mitten av limpan och det fungerade. Ja dom åt inte rödbetorna men resten var gott och såsen blir gudomligt god.

Till 6 personer behöver du:

Köttfärslimpa.
1000 g blandfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 dl grädde 40%
1 lök
1 msk kalvfond
salt
peppar
8-10 inlagda rödbetor
2 msk smör

Sås
1 msk smör
1 msk vetemjöl
Skyn efter köttfärslimpan plus 2 dl vatten som du sköljer ur formen med.
2-3 dl grädde
1 msk kalvfond
salt
peppar
soja

Sätt ugnen på 175-200 grader

Börja med att skala och finhacka eller riv löken. Riv eller finhacka rödbetorna. Ta en stor skål och häll i mjölk och grädde tillsammans med ströbrödet. Låt svälla några minuter. Ha i kalvfond, kryddor, ägg, lök och färs. Blanda ordentligt. Smörj en ugnsfast form och forma hälften av färsen till en halv limpa på längden. Gör en skåra i mitten som du fyller med rödbetorna. Lägg resterande färsen som lock och forma som en limpa.
Sätt in i ugnen cirka 40-50 minuter.
Smält smöret och tillsätt mjöl, blanda och späd med vätskan efter limpan och grädden.
Tillsätt kalvfond, krydda efter smak. Färgsätt med lite soja.

Servera gärna med potatis och rårivna morötter