Första advent idag och lite extra gott ville jag ha till middag. Det blev det också.
Fish and chips med gurkmajonnäs till. Det var så gott!

Du behöver till fyra personer:

12-14 stora potatisar (mjölig sort)

4 Torskfiléer (140g)
1 citron
1 dl panko ströbröd
1 dl vetemjöl
2 ägg
salt vitpeppar

Dressing
1 dl vispgrädde
1,5 dl bostongurka
2 msk majonnäs
(salt) valfritt, själv har jag inget i.
(peppar)

Fritös eller två tjockbottnade kastruller. Hetta upp oljan till 160 grader i den ena kastrullen och 190 grader i den andra.

Börja med filéerna och dela dem mitt itu. De går snabbare färdigt då. Dela citron i två halvor och pressa ur saften ur den ena på fisken samt salta. Låt de ligga en stund och gotta sig.
Ta tre djupare tallrikar och lägg vetemjöl i en, panko i en annan och knäck ner äggen i den tredje tallriken. Salta och peppra i mjöl och panko.
Skala potatis och forma till avlånga stänger ( 1×1 cm) Nu ska du göra pommen i tre steg. När oljan är 190 grader så lägger du i potatisen. Har du ingen gallerkorg så använd en hålslev. Låt ligga i cirka 5 minuter. Ta sedan upp den och låt oljan rinna av lite, och så får den vila 5 minuter innan du lägger tillbaka den i oljan. Upprepa proceduren medan
du börjar med fisken. Här har du en tre-steg-spanering. Du börjar med att vända fileerna i mjölet sen ägget och sist i panko. Lägg i två filéer bredvid varandra åt gången. Låt dem ligga i cirka 3 minuter i oljan och ta upp dem, låt dem rinna av på lite papper.
Dags för gurkmajonnäsen. Vispa grädden lätt och blanda sedan med majonnäs och gurkan.
Dags att äta medan det är varmt och jag hoppas du njuter lika mycket som jag gjorde.
Kom ihåg citronskivan till!