Igår hade vi barnbarn på besök och dom bestämmer maten.
Självklart blev det Köttbullar och mos.Den här gången hade jag morötter i moset. Tycker det blir så gott.

Till 4 personer behöver du:

3-4 morötter
10 medelstora potatisar
1,5 dl ljummen mjölk
3-4 msk Smör/margarin
Salt
Peppar

800 gr Blandfärs
1 gul lök
1,5 dl grädde
1 msk kalvfond
Salt
Peppar
Smör/margarin till stekning

Sås:

3 dl grädde
1/2 msk kalvfond
Salt
Peppar

Börja med morötterna då de tar längre tid att koka än potatisen.
Skala och dela dom i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och koka dem medan du skalar och delar potatisen för att sen lägga dem också i kastrullen. Låt koka tills de är mjuka. (cirka 15 minuter)
Medan du väntar på potatisen lägg färsen i en stor bunke och häll i grädden, den rivna eller hackade löken, kalvfond, salt och peppar. Blanda ihop och rulla till små bollar.
Stek på medelvärme tills de är färdiga. Prova genom att dela en.
Ta ur köttbullarna och slå på grädden i pannan med kalvfond och kryddor. låt sjuda några minuter.

När potatisen/morötterna är klara pressar du dem genom en press och blandar med smör/margarin, den ljumma mjölken (kall gör att moset blir kallt) samt kryddor. Gärna med elvisp men tänk på att du inte kör för hårt eller länge då blir moset segt och inte luftigt.

Servera med lingon och sallad.